Willian Jakobs

Wie ik ben

In 2011 ben ik in aanraking gekomen met het Agile gedachtegoed. Als project leider heb ik het vanaf begin af aan al vreemd gevonden dat ik een invoeringsdatum over 2 jaar al moest inplannen of dat ik alle risico’s uitputtend en volledig in een plan moest opschrijven. Eigenlijk kwam het er al op neer dat er plannen gekopieerd werden, beetje aangepast en sja, wisten wij veel wat er allemaal op ons af zou komen.

Daarom ligt het agile gedachtegoed mij veel meer. En of het nou Agile heet of niet, het gaat erom dat je de juiste dingen doet voor de juiste stakeholders. Vraag jezelf continu af ‘Wie wordt hier nou blij van?”. 

De rol van scrummaster lag mij daarom al veel meer. Samen met een team en een PO prachtige dingen maken voor de klanten. Daar kwamen we ons bed voor uit. En elk probleem dat we tegen kwamen 1 voor 1 wegnemen, waardoor de wereld waarin je werkt steeds mooier wordt. Dat is waar ik in 2011 mee ben begonnen.

Als Agile Coach heb ik deervaring meegenomen. Als Scrum master en engineer, maar als als project leider ook. Sinds 2015 ben ik bij ING als Agile Coach begonnen. In het begin leek het veel op wat ik al deed als scrum master. Maar terugkijkend was deze rol een stuk professioneler en heb ik ontzettend veel geleerd. Hierdoor kan ik effectiever teams coachen, weet ik wat agile leiderschap is en kan ik problemen in een organisatie makkelijker herkennen en oplossen.
Ik gebruik bijvoorbeeld de volgende tools: Obeya, story mapping, scrum, kanban, CI/CD, agile manifesto (natuurlijk), heel veel verschillende retro-vormen, scaling technieken (Spotify, SoS, SAFe-kenmerken), eigen ontwikkelde trainingen.

En na mijn werk kom ik thuis bij mijn vrouw Anita, zoontje Tijs en beagle Kyra. Wij wonen in Zuidhorn in Groningen. In 10 minuten op de snelweg waardoor ik gemakkelijk in het westen of midden van het land kan komen. En het is een mooie omgeving voor een rondje hardlopen of stukje toeren met de motor.